23948sdkhjf

Koldioxidlagring kryper allt närmare

HeidelbergCement framgångsrikt

lCCS, carbon capture and storage, är på varje persons läppar, men ännu utförs inte koldioxidinfångning och koldioxidlagring  i Sverige.

Bernd Scheifele, koncernchef för tyska byggmaterialföretaget HeidelbergCement där Cementa ingår, har undertecknat en avsiktsförklaring med det statliga norska oljebolaget Equinor om ett samarbete kring utbyggnad av koldioxidavskiljning och lagring i Norge.

Sedan 2011 har Cementas systerföretag Norcem arbetat med projektet kring koldioxidlagring i cementindustrin. Både pilot- och demonstrationsanläggningarna har uppvisat goda resultat.

Avsiktsförklaringen som parterna undertecknade vid en internationell CCS-konferens i Oslo betyder att projektet nu tas ett steg framåt. Samarbetet kommer att bygga vidare på de erfarenheter som gjorts i Brevik.

Arbetet innefattar att se på förutsättningar att fånga koldioxid från andra anläggningar inom HeidelbergCement för lagring i norsk kontinentalsockel.

Parterna kommer också att fokusera på att optimera transportkedjan och verka för att kunna implementera CCS som lösning bredare i Europa.

Dessutom kommer parterna att samarbeta på andra områden som kan hjälpa till att öka på takten för CCS.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062