23948sdkhjf

Digitala metoder hyllas av träbyggaren 

TK Botnia, som bygger Sveriges högsta trähus, hyllar 3D-ritningar som arbetsverktyg vid byggprojekt. ”Vårt mål är att vara med och förändra en bransch som fortfarande är ganska gammaldags,” säger vd Gustav Essebro. 

TK Botnia arbetar just nu med flera träbyggnader, till exempel kulturhuset Sara i Skellefteå som blir Sveriges högsta trähus. Företaget använder nästan uteslutande 3D-modellering, och hyllar metoden framför traditionella ritningar. 

– Det är som att jämföra en smartphone med en telefon med nummerskiva. De flesta projekt vi utför, skulle inte gå att åstadkomma på samma tid med traditionella 2D-ritningar. Vi använder dock Autocad som ett komplement och stöd till 3D-modellerna, säger Gustav Essebro. 

Han framhåller gärna Ikeas monteringsanvisningar som föredöme när han berättar om övergången från tvådimensionella ritningar till 3D-modellering. 

– Ikea fattade tidigt hur man kommunicerar med kunden på ett förståeligt vis, med hjälp av 3D-ritningar. Nu har denna princip nått byggbranschen, där hantverkaren eller montören ner till varje skarv kan se hur delarna ska skruvas ihop i 3D-modellen. Det skulle vara mycket svårt att förmedla i en 2D-ritning, säger han. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14