23948sdkhjf

Trots vikande nyproduktion – trähus ligger stadigt 

Nyproduktionen minskar, men andelen nybyggda lägenheter med stomme av trä är oförändrad. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, som bearbetats av Trä- och Möbelföretagen, TMF. 

Läs också: Frankrike kräver trä

Både 2017 och 2018 landade andelen nybyggda flerbostadshus med stomme av trä på 13 procent, trots att nybyggnationen generellt minskar. 

– Trästommar i flerbostadshus har tydligt ökat sin andel under de senaste årens motvind för nyproduktion, och det är glädjande att vi står starka och ligger stadigt på en ny högre lägstanivå, säger Gustaf Edgren, branschutveckling trähus på TMF. 

Han menar att trähus fortfarande ligger rätt i tiden med tanke på klimatmål, men att det politiska systemet måste bli bli bättre på att begränsa hinder för att branschen ska kunna bidra till fler bostäder. 

– Trästommar i flerbostadshus är ett stort steg i rätt riktning. Politiken och samhällsbyggnads­sektorn kan genom att skapa förutsättningar för ännu mer industriellt träbyggande minska byggbranschens klimatpåverkan samtidigt som vi kan bygga snabbare. Dessutom sänker det byggkostnaderna, vilket ger möjlighet för fler att hitta en bostad till rimligt pris. Den inhemska produktionskapaciteten finns redan, säger Gustaf Edgren. 

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.094