23948sdkhjf

Det vill byggfacket se från politiken 

I sin senaste bostadspolitiska rapport ger fackförbundet Byggnads fem förslag på vad de vill se i bostadspolitiken, till exempel ett statligt byggbolag och subventionerade hyresrätter. 

Sverige behöver en ny bostadspolitik, är kontentan i den rapport, skriven av Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, som Byggnads publicerade under onsdagen. 

– Vi byggnadsarbetare är stolta över våra jobb men det skaver när vi bara får bygga för dem med tjock plånbok. Unga tjejer och killar står i långa bostadsköer medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken. Det är resultatet av att Sverige i praktiken saknar en bostadspolitik. Det är dags att samhället tar tillbaka kontrollen över bostadsbyggandet, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads. 

Vid ett möte i Stockholm under onsdagen, arrangerat av Byggnads och med medverkan av Arena Idé, Hyresgästföreningen och jagvillhabostad.nu, lyfte Markus Kallifatides och flera andra vad de vill se framöver.

Sandro Scocco, Arena Idé, har även han utrett bostadpolitiken och höll med om mycket, men ville se ett "mjukare" sätt att få kommunerna att bygga än att slopa planmonopolet.

– Vi måste få ett handslag mellan byggbolag och politiker om att bygga mycket mer. Vi har inte tid att vänta på långa utredningar, menade Sandro Scocco.

Alla medverkande, även Timbros representant, ville också ha fastighetsskatt, men man hade lite olika åsikter om skatteavdrag för bostäder.

De fem förslagen: 

  1. Nationell planering och styrning av bostadsförsörjningen 
  1. Förändra fastighetsbeskattningen 
  1. Förmånliga krediter till nybyggnation 
  1. Statligt bygg- och fastighetsbolag 
  1. Utmana EU om det krävs 
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073