23948sdkhjf

Byggnadsminne undanhålls underhåll

Fårösunds fästning på Gotland står och förfaller. Åtminstone delar av den. Det anser Riksantikvarieämbetet (RAÄ) efter sin senaste tillsyn av fästningen, skriver Helagotland.

Kritiken riktas till fästningens ägare, Statens fastighetsverk som bland annat får backning på att det saknas ett så kallat vårdprogram för hur byggnadsverket ska underhållas.

Fästningen som består av tre före detta militära anläggningar, batterier förvaltas enligt fastighetsverket av Fortifikationsverket men RAÄ menar att inte hela fästningen åtnjuter samma omsorg.

Det norra och södra batteriet lämnas åt sitt öde och befinner sig i kraftigt förfall. De utgör en fara för besökare med bland annat vattenfyllda bassänger utan stängsel och taggtråd runt och att träd och buskar får växa fritt, vilket riskerar att skada byggnader då rötter tränger in, skriver RAÄ.

De skriver också att underhållet troligen har nedprioriterats med anledning av att Fårösunds fästning finns med på listan över objekt som Statens fastighetsverk vill sälja.

RAÄ kräver nu en rad åtgärder av Statens fastighetsverk. Under 2020 ska bland annat en ny handlings- och underhållsplan ha upprättats för fästningen, området ska röjas från växtlighet, en antikvarisk dokumentation ska göras och ny skyltning ska sättas upp.

– Vi har nio byggnadsminnen på Gotland som vi förvaltar och begränsade ekonomiska resurser. Det är en väldigt begränsad pott med pengar som vi får varje år, och då måste vi i första hand prioritera de fastigheter där vi har hyresgäster eller verksamheter igång, säger Lars-Erik Berglund, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk med ansvar för bland annat Fårösunds fästning till Helagotland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094