23948sdkhjf

Får tre miljoner för att kartlägga byggbranschens säkerhet 

Forskaren Jan Johansson vid Luleå tekniska universitet tilldelas drygt tre miljoner kronor för att kartlägga vilken forskning som gjorts kring säkerhetsarbetet i den svenska byggbranschen, något han menar gått från att bli bättre under flera år till att plana ut. 

– Fram till för ungefär tio år sedan minskade olycksfallen i byggindustrin. På senare år har utvecklingen planat ut och det har till och med blivit sämre på vissa ställen. Vi gjorde en internationell studie av vad det beror på och kom fram till att man för att komma vidare behöver titta på kulturen på byggarbetsplatserna, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. 

Pengarna som ska finansiera hans kommande kartläggning kommer från AFA Försäkring. 

Tidigare i år invigde Sveriges byggindustrier en säkerhetspark vid Arlanda i Stockholm, där byggföretag ska kunna träna på sitt säkerhetsarbete. Tanken är att Jan Johansson ska göra både en litteraturstudie om vilket säkerhetsarbete som finns dokumenterat, men även använda säkerhetsparken för tester. 

– Tanken är att vi ska försöka hitta principer som kan accepteras av de flesta företagen och sedan formulera och implementera dem i säkerhetsparken. Det kan till exempel vara hur man ska organisera fortlöpande säkerhetsutbildning eller rutiner för arbetsmoment som förekommer på alla byggarbetsplatser. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125