23948sdkhjf

Fler arkitekturtävlingar än någonsin 

Sedan 2016 har antalet arkitekturtävlingar i Sverige ökat från 16 till 27, uppger Sveriges Arkitekter. 

– Att anordna en arkitekttävling ger alltid nya idéer för en kommun som vill vässa sitt byggande. Vi märker att alltfler privata byggherrar också inser fördelarna med tävlingsformen. När vi nu utökar vår grupp som jobbar med tävlingstjänster fyller vi ett behov genom att anställa Ulrika Nero, som har spetskompetens inom inredningsarkitektur, säger Sveriges Arkitekters tf förbundsdirektör Elisabet Elfström. 

Elisabet Elfström tror inte att det är de senaste årens byggboom som gjort att allt fler kommuner och liknande inrättar nya arkitekttävlingar. Hon menar att fler har insett att tävlingarna är ett sätt att upphandla arkitekttjänster i hela skalan, från stadsplaner till produkter, som ger beställaren många olika perspektiv på det som ska byggas från dem som tävlar. 

Inom Sveriges Arkitekter finns tävlingsgruppen, som stöttar beställare med allt inom tävlingsprocessen, från beskrivning av uppgiften och val av jurymedlemmar till information om juryns val. Deras senaste uppdrag är en ny tävlingsform för Sveriges Arkitekter, en 72-timmarstävling. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079