23948sdkhjf

Externfinansiering tydlig trend

Fördelar risker och minskar sårbarhet

Enligt en trendrapport från Archus development söker kommuner ofta kompetens utifrån för att få tillgång till erfarenhet och kontaktnät när de ska modernisera. Istället för att renovera slitna, offentliga byggnader, tittar allt fler på att ta in externa finansiärer för att bygga nytt.

- I stort sett alla kommuner i landet har utslitna skolor. Dessutom börjar kommunhus, badhus, äldreboenden och andra offentliga byggnader nå gränsen där det är billigare att bygga nytt än att renovera. Men det är dyra investeringar, ofta handlar det om flera miljarder, därför tittar allt fler kommuner på möjligheten att externfinansiera sina byggnader, säger Michael Larsson, vd för Archus Development. 

Ofta landar processen i att en stark investerare bygger äldreboendet, kulturhuset, skolan eller kommunhuset och kommunen tecknar ett långsiktigt hyresavtal. För kommunen innebär det att risken fördelas och sårbarheten minskar eftersom hyresförhållandet har en längre reaktionstid innan till exempel en räntehöjning slår igenom fullt ut.

Om den kommunala byggnaden dessutom ligger på stor, attraktiv tomtmark kan marken användas till bostäder, vilket gör ett projekt än mer atraktivt, menar Archus Development.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078