23948sdkhjf

Manstarkt fack vill påskynda jämställdhet

Släpper information till kvinnor i byggbranschen

Det mansdominerade fackförbundet Byggnads, med 98,5 procent män, släpper medlemsinformation till gravida och ammande kvinnor på landets byggarbetsplatser. Informationsmaterialet handlar om riksbedömningar, åtgärder och arbeten som är olämpliga och förbjuda för den här gruppen, men går inte bara ut till det växande antalet kvinnliga medlemmar.

Enligt Byggnads handlar det också om att påskynda jämställdheten och förändra normer i branschen.

– Vi behöver höja kunskapen om det här i hela byggbranschen. Informationen om vad som gäller för gravida på byggen kommer att gå ut till alla våra 3 500 skyddsombud och ingå i vår utbildning. Jag förväntar mig att arbetsgivarna också tar ansvar för den här frågan, säger Byggnads förbundsorförande, Johan Lindholm, till Building supply.

Isabelle Lundberg från Byggnads kvinnliga nätverk, Näta, säger att det här är ett viktigt steg framåt för jämställdheten i byggbranschen där jämställdheten är för låg. Hon har fött två barn sedan hon blev byggnadsarbetare och har förvånats över hur lite information om arbetsmiljö som finns för gravida.

– Bemötandet har varit överlag bra, men såklart svårt ibland när man bara jobbar med män där det av förklarliga skäl kan vara svårt att förstå hur det är att vara gravid. När jag bett om hälp har jag fått det utan att ifrågasättas. Jag har heller aldrig haft problem med att bli förflyttad ifall jag velat det, säger hon till Building supply.

– Sverige ska byggas av hela befolkningen, inte bara halva. Det finns ett tydligt behov att öka kunskapen och förändra attityder kring graviditet på byggena. För mig är det självklart att oavsett om man är gravid, ammande eller inte så ska man kunna känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Johan Lindholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079