23948sdkhjf

Sveriges fulaste nya hus

Rosthus, studenthus och tornbygge

Föreningen Arkitektupproret, som har som motto ”Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” delade ut pris till årets fulaste nya hus på ett eget event parallellt med Arkitekturgalan den 19 mars.

Vinnare” blev det så kallade Rosthuset i Malmö, officellt Kvarteret Sofia. Ytan av cortenstål, så kallat rosttrögt stål, rostar långsamt och blir så småningom nästan svart. Under den första tiden blir dock resultatet mer ljust orange.

Totalt röstade cirka 6 000 personer i en öppen omröstning på Facebook. Bland övriga ”toppnoteringar” märks Kongahällaområdet i Kungälv, Solsidan i Huskvarna och Norra Tornen i Stockholm. Även studenthuset Docenten i Växjö tog sig in i toppen av listan. Hela listan här.

Det så kallade Kasper Kalkon-priset är inspirerat av the Carbuncle Cup, en tävling som började 2006 efter att prins Charles beskrivit en modernistisk tillbyggnad på National Gallery i London som ”en böld [carbuncle]i ansiktet på en kär gammal vän”. Uttalandet ledde till instiftandet av fulpriset Carbuncle Cup, som varje år delas ut till fulaste nybyggnationen i Storbritannien.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109