23948sdkhjf

Byggare dömd betala tre miljoner

Vann men får betala

För tolv år sedan drevs Henrik Gustavssons företag i konkurs, en följd  av fackförbundet Byggnads blockad, skriver Centrum för rättvisa som företräder Gustavsson, i ett presmeddelande.

I december 2017 slog tingsrätten fast att blockaden hade kränkt företagets rättigheter enligt Europakonventionen och Byggnads fick betala skadestånd.

Även Svea hovrätts slutsats var att Byggnads stridsåtgärder var olagliga.

Men Henrik Gustavsson har inte rätt till skadestånd enligt hovrätten. I stället ska han betala förbundets rättegångskostnader på nästan tre miljoner kronor.

– Det är klart att jag är besviken på hovrättens dom. Samtidigt ångrar jag inte ett för ögonblick att jag drog igång den här processen. Principfrågan har visat sig alldeles för viktig för att man bara ska kunna släppa den. Men jag känner mig inte nedslagen. Nu tar vi saken till högsta instans, säger Henrik Gustavsson.

Byggnads skriver i ett pressmeddelande att Hovrätten har ogillat Gustavssons skadeståndskrav helt..

– I grund och botten handlar det här om vår möjlighet att få företag att teckna kollektivavtal. Det är bara så vi kan ha ordning och reda i byggbranschen, få stopp på osund konkurrens och se till att våra medlemmar får bra villkor, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078