23948sdkhjf

Miljötänk får bättre verktyg

Komplicerat att räkna ut miljönytta

Bättre och mer lättanvända verktyg utvecklas nu snabbt för att beräkna miljöbelastning för olika material och byggmetoder, vilket är bra eftersom dessa beräkningar kan vara mycket komplicerade. Det gäller inte bara att jämföra olika material, man behöver också ha koll på var materialen producerats.

- Det är till exempel stor skillnad på klimatpåverkan om ett visst material är producerat med hjälp av vattenkraft eller kolkraft, noterade Anna Pantze, Tyréns, vid ett seminarium med Ipos, ett projekt inom forskningsprogrammet Bioinnovation.

Tyréns har utvecklat de gällande internationella beräkningsreglerna för hur man ska göra en miljödeklaration (EPD) för en hel byggnad, med deklarationer för olika material, transporter och produktion av byggkomponenter. Men det kan alltså vara stor skillnad även när man valt ett visst material.

- Trä har fördelar när man tar fram EPD eller gör de mer övergripande LCA-analyserna, men det är stor skillnad till exempel på limträbalkar tillverkade med kolkraft eller de som är tillverkade i Sverige, med vattenkraft och delvis biobaserade drivmedel vid transporter, menade Anna Pantze. Skandinaviska leverantörer har en stor fördel av att miljöteknik och miljötänkande är mer utvecklat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.487