23948sdkhjf

Sensorer spårar fuktskada snabbt

Det visar en fyra månaders provning av varningssystem för fukt- och vattenskador iioote och RISE genomfört.

Resultatet blev att mätningarna visar att om man använder utvalda och rätt placerade sensorer kan ett läckage upptäckas på ett tidigt stadium så att eventuella följdskador undviks, enligt ett pressmeddelande.

I vissa fall kan även en skadas utbredning spåras.

iioote har sedan 2018 lanserat en IoT-lösning ”SenseIoT” för monitorering av fukt och mögel i fastigheter där trådlösa sensorer nyttjas med LoRaWAN™ standarden.
Denna lösning är nu verifierad och testad av RISE och finns dokumenterad i en rapport där provföremålet är ett ”Trådlöst varningssystem för fukt- och vattenskador i byggnader” bestående av fukt- och temperatursensorer.
Provningens utförande har utgjorts av en funktionskontroll av varningssystemets förmåga att detektera förhöjd fuktnivå i flera regelfack (bjälklag) i en skalenlig provuppställning.
I testet har ingått att jämföra värden från flertalet sensorer med RISE:s kalibrerade givare. Samt prova möjligheten till fuktdetektering i trånga begränsade utrymmen som i detta fall ett bjälklag och slutligen vid ett läckage kunna se fuktighetens spridning i bjälklaget.

iiootes byggtekniska avdelning har konstruerat provuppställningen som använts vid mätningarna utförda i RISE lokaler i Borås under fyra månader. 

"Sammantaget visar undersökningen på att val av fuktgivare och fuktgivarens placering är mycket viktig när ett varningssystem för fukt- och vattenskador monteras in i en byggnadskonstruktion. Även spridningen av fuktnivån i bjälklagen mättes på ett tillfredställande sätt."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065