23948sdkhjf

Trä vinner i höjden

| Av Nils Lindstrand | Tipsa redaktionen

Anthony Thistleton säljer träprojekt med lönsamhet

Den framgångsrika och träinriktade arkitektbyrån Waugh & Thistleton har arbetat med en rad framgångsrika träbyggnadsprojekt i London de senaste åren, och fler är igång i dag. Men det är inte klimatnyttan som ger byrån dessa uppdrag.

Läs också: ”Byggindustrin måste utveckla produktiviteten”

– Det är när vi visar på de ekonomiska fördelarna som vi vinner projekten, konstaterar Anthony Thistleton.

NTT Woodnet fick en möjlighet att träffa den engelske arkitekten besökte Stockholm i oktober för att tala om träbyggande och för att diskutera det projekt på Årstafältet där Waugh & Thistleton finns med tillsammans med Folkhem. I Sverige har drivkraften bakom träbyggande länge varit klimatfrågan, även om de ekonomiska och praktiska fördelarna har fått ökad betydelse. I London har situationen varit annorlunda.

– Politiker och företag talar gärna om klimatfrågan, men i England har Waugh & Thistleton aldrig vunnit några projekt på att argumentera med klimatnytta eller kolsänkor. Vi på byrån är själva starkt engagerade för trä både för klimatets skull och för att vi gillar trä, men när vi ska vinna projekt handlar det om ekonomi. Där har vi varit framgångsrika i att visa att vi kan bygga snabbare, och därmed ge byggherren tidigare intäkter, och att vi kan bygga högre med samma vikt. I London är det vårt öde att bygga ovanpå tunnlar eller i sanka hamnområden, och vi har kunnat visa att både kontor och bostadsprojekt har kunnat byggas med ett par våningar till jämfört med om vi skulle bygga i betong.

Ett exempel på denna argumentation är projektet Dalston Works, som tidigare kallades Dalston Lane, och som marknadsförts som världens största CLT-bygge. Detta kvarter ligger ovanpå tunneln för tågen mot Frankrike.

Läs också: Marcus Wallenbergpriset till bygginnovatör

– Brexit eller inte, men vi vill fortfarande kunna åka till Europa i alla fall, skämtar Anthony Thistleton. Hur som helst gjorde tåglinjen att man inte fick påla under kvarteret, men tack vare att vi byggde i CLT kunde vi lägga till 38 lägenheter jämfört med ett betongbygge. Det räddade hem projektet för oss.

Dalston Works innebar även en annan fördel för arkitekterna.

– I England är det vanligare än i Sverige, tror jag, att äga sin bostad. Men bostadsmarknaden är mycket ansträngd, det är brist på bostäder och det går att sälja i princip allt som byggs. Den situationen gör förstås att det är svårare att hävda kvalitet, och de som köpt en bostad har en tendens att dels göra det bästa av sin bostad och dels hålla tyst om eventuella svagheter när man vill sälja den vidare. Men i ett stort hyresprojekt som Dalston Works, med både bostäder och kontor som har hyreskontrakt, gäller det för hyresvärden att göra kunderna nöjd. Annars flyttar de, och talar gärna om för potentiella nya hyresgäster vilka problem som finns med huset. Därför hade vi här lättare att argumentera för kvalitet, och kunde peka på att boende i trähus brukar trivas och må bra.

Att människor mår bra i trähus har man konstaterat även i Norden, och Anthony Thistleton påpekar att till skillnad för betongbyggen, som ibland drabbas av problem med obehagliga kemikalier, har den kemiska miljön i trähus i stället positiv inverkan på människors hälsa. Trämiljöer har dessutom förmågan att sänka pulsen och öka koncentrationsförmågan.

Läs också: Hållbart byggande i fokus

– Ett drastiskt exempel på det senare såg vi i en skola i London för ungdomar med svåra psykosociala problem. När de fick arbeta i en skolmiljö av trä kunde de lära sig på ett helt annat och bättre sätt.

Waugh & Thistleton lever som man lär, och bland alla andra pågående projekt håller man även på att bygga ett nytt kontor åt sig själva. Det ska byggas i CLT, förstås, och ovanpå den första våningen av ett kulturskyddat hus i Shoreditch i östra London. Påbyggnader i trä blir en alltmer uppmärksammad möjlighet i bebyggda områden även i England.

Ett ytterligare argument för träbyggande i England, och i många andra länder, är bristen på kvalificerade byggarbetare. Med en ökad grad av industriell produktion kan man både automatisera mer och kvalitetssäkra bättre. Anthony Thistleton berättar hur påtagligt detta blev när man skulle fira takläggningen av projektet Murray Grove i London, som under en tid var världens högsta moderna träbyggnad med sina nio våningar.

– De träindustriarbetare som kommit med i den sista CLT-leveransen från Österrike var mycket stolta över sitt arbete, och en av dem läste en dikt om projektet under festen på taket i Murray Grove. Det var en helt fantastiskt för en brittisk person att uppleva. Den typen av yrkesstolthet finns inte alls bland dem som bygger hus i England.

I dag missionerar Waugh & Thistleton över hela världen, samtidigt som jag intervjuade Anthony Thistleton var hans kollega Andrew Waugh i Kanada för att föreläsa.

– Det här är inget vi tjänar pengar på, men vi tycker det är viktigt. CLT är det vapen vi valt i kampen mot en total klimatkollaps. Nu gäller det att öka kunskapen och skapa ett nätverk över hela världen. Inte minst viktigt är det att vi som kämpar för miljön genom att bygga i trä skapar kontakter med de miljökämpar som vill bevara alla träd i skogen. Här måste vi skapa en gemensam bild av verkligheten och möjligheterna.

Håll dig uppdaterad med Building Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Byggkunderna bestämmer sig i förväg

JM köper i Norge

Första svenska säkerhetsparken - ett lyft för säkerheten?

Byggbranschens säkerhetspark ska stå klar i höst – en träningsanläggning där det ska gå att testa nya metoder och öva på farliga moment i en trygg miljö.

Över 200 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen

Ny doktorsavhandling besvarar gammal fråga

Så väljer man trä till ytterpanelen

Hon är Årets möbelpersonlighet

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger per dag (förmiddag fokus BYGG, eftermiddag fokus ANLÄGGNING).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Tornet ska bli över 100 meter

Nya arbetsplatser i Hammarby Sjöstad

Vårdcentrum skapas i Råslätt

Västeråsskola byggs för 500

Ny vd på Falu Rödfärg

Småhus i trä fick folkets röst

Holk-SM avgjort i helgen

Byggbolag slipper betala 15 miljoner

Sex utvalda bygger vid Landvetter

Veckans konkurser

Finrivning på Östermalm

Rivarna får inte lämna några spår efter sig på Östra Real, alla installationer ska rivas ut men det måste göras med silkesvantar, en komplex rivning i en K-märkt byggnad full av konst. – Det blir lite finare rivning.

Klassiskt hotell får nytt liv i Kiruna

Färre småhus

Skanska bygger ut i Lahtis

Tio tävlar om ljuspris

Svenska Ljuspriset delas ut på Berns

Stadsliv planeras för Barkarbystaden

Förslag granskas

Skola i Volda för ledande utbildning

Marcus Wallenbergpriset till bygginnovatör

Österrikare bidrog starkt till ny byggtrend

Nytt kontorsprojekt i Danmark

Västsverige drar upp bygghandeln

Stockholm sänker snittet

Ny stadsdel vid Helsingborg

1

Sveriges fulaste nya hus

Pedagogisk park fick Siennapriset

Från bräda till färdig stuga

Pär Nuder lämnar Fabege

1

Luftfakturor för miljoner

Bostadsbrist värre än brott för unga

Veckans konkurser - vecka 12

Solfångare i knipa

Renovera utifrån kan sänka kolavtryck

Kamp om Wisdome

Trädgårdsvillor på höjden

Se alla Företagens egna nyheter

Asbestutbildning i Göteborg 9 april

Reportage i Dagens Industri

”För 20 år sedan var det ingen som tänkte på ren luft”

Var tredje har symtom på dåligt inomhusklimat

ebm-papst lanserar en ny generation av centrifugalfläkten RadiCal

Reportage om Linotol - en ung gammal 90 åring! 

Stor energisparpotential hos Irlands stormarknader

Scanna dina varor direkt till KlarPris!

Ny Eko butik för Fastec i Sundsvall

Prefabricerade ECI-motorer med planetväxlar

Det finns sammanhang mellan torr luft och virus överlevnadsförmåga

SawStop - För dina fingrars skull

Jackon Grundlösningar: Välj rätt byggsystem till ditt projekt

Medieintresse för tågdepån i Kärråkra

Lätt att missa brytpunkt till ny standard vid inkoppling av större fläktar på nätet

Hög precision med maximal effekt

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Areco expanderar med ny fabrik i Malmö

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Kalmar, Jönköping och Linköping

Luftbefuktning kan sänka sjukfrånvaron och öka produktiviteten

Analys teknisk renhet komponenter och vätskor

USON gigantrivare Rabco ska till Munters!

Wellplast AB ingår Europeiskt samarbete

Kostnadsfritt webinarium - Tema: Hantering av lagkrav

Linotol deltar på Fastighetsmässan

Sänd till en kollega

0.167