23948sdkhjf

Hultdins fyller 90 år

Drivs av tredje generationen
Hultdins i Malå, bolaget som grundades år 1928 av snickaren Waldemar Hultdin, har i år 90-årsjubileum.

– Om farfar levt i dag hade han varit 118 år och säkert blivit mäkta stolt och imponerad över att företaget han startade för nittio år sedan är världsledande inom flera områden, säger Jörgen Hultdin, som är marknadsansvarig på Hultdins.

Waldemar Hultdin startade sin karriär som snickare i byn Aspliden. Inledningsvis tillverkade han möbler, men när byns alla familjer var försedda sadlade han om och startade en smedja.

Under 20 år tillverkade han vagnar, kälkar och redskap för timmerhantering. Från början arbetade Waldemar Hultdin själv, men efter några år slöt sönerna Gustav (som var Jörgen Hultdins far), Ove och sedermera Mats-Ola upp bakom sin far.

I mitten av 1950-talet utvecklade företaget skogsutrustningar för jordbrukstraktorer. Traktorerna försågs med en takmonterad kran utrustad med grip. Halvband monterades för att öka framkomligheten.

Jörgen Hultdin berättar att år 1963 hade företaget växt till 30 anställda och omsatte två miljoner kronor. En stororder från Norrbottens Lantmän på 45 kompletta traktorer utrustade med trekvartsband och kranmontage ställde tillväxtfrågan på sin spets och Hultdins flyttade till nya lokaler i Malå.

Ett par år senare startades projektet Partraktorn, en jord- och skogsbruksmaskin med dubbla motorer, som oberoende av varandra drev banden på var sin sida av maskinen.

– Maskinen var på väg att bli en succé, men godkändes inte av dåvarande Vägverket för att få köras på väg, minns Jörgen Hultdin.

Efter 1970 växte företaget som legoleverantör inom verkstadsindustrin. Hultdins tillverkade allt från gruvvagnar till målningsrobotar, men även egna produkter, till exempel skoterpulkan Diligensen. I mitten av 1970-talet hade Hultdins omkring hundra medarbetare.

I början på 1980-talet formades den strategi som har lett fram till dagens Hultdins. Då beslutades att fokus ska vara egna produkter som sitter i spetsen på en kran.

Strategin blev lyckad. I dag exporterar Hultdins till 35 länder. Ungefär 15 000 gripar och 10 000 sågar beräknas vara i bruk över hela världen.

– Jag har arbetat i företaget i 40 år och tycker det är fantastiskt att få blicka tillbaka och se vilken utveckling vi varit med om. Det är lätt att bli hemmablind när man är mitt i det. Men att se hur både produkter, tillverkning och alla annan teknik utvecklats ger både perspektiv och stolthet, säger Jörgen Hultdin och fortsätter:

– Jag minns hur jag redan i femårsåldern sprang omkring i verkstan, sommarjobbade med kantpressen i tonåren, skrev följesedlar för hand och skickade telex på 1980-talet. I dag har vi en modern produktionsanläggning som vi fortsätter utveckla och sköter det mesta på en digital bas. Allt görs i dag med en bättre effektivitet än någonsin. Tack vare det och alla duktiga medarbetare kan vi vara kvar i Malå och växa vidare.

FAKTA
Hultdins
Huvudkontoret och fabriken är beläget i Malå och ett dotterbolag är etablerat i Kanada. Företaget ägs idag av Lifco-koncernen.
Hultdin tillverkar bland annat redskap och inbyggnadskomponenter för skogs- och entreprenadmaskiner.
Källa: Hultdins
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093