23948sdkhjf

Ny ventil klarar både buller och ventilation

Tekniken togs fram via en innovationsupphandling.
När man bygger bostäder nära vägar och järnvägar så är det Trafikverket som ansvarar för att bullernivåerna inte överskrider de tillåtna värdena. Detta har tidigare varit en klurig uppgift där myndigheten behövt balansera ljuddämpning och ventilation. Men nu finns en lösning, skriver Byggindustrin.

Lösningen togs fram genom en innovationsupphandling där företag bjöds in för att komma med idéer. Nu har man landat i ett förslag från leverantören Hiak vars produkt är en friskluftsventil med inbyggd ljuddämpare. Den klarar kraven som ställts och fungerar även för tunna väggar.

– Nu när vi vet att det finns teknik som klarar högre ljudreduktion kan vi ställa högre krav i våra upphandlingar av bullerskyddsåtgärder. Och förhoppningsvis följer fler leverantörer efter och kommer med alternativ till den nya lösningen. Vi har signalerat att denna utveckling behövs för att kunna leverera till projekt upphandlade av Trafikverket i framtiden, säger Katrin Olofsson, projektledare på Trafikverket, till Byggindustrin.

Tekniken som används i den nya friskluftsventilen har patentssökts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063