23948sdkhjf

De lanserar nytt initiativ för klimatsmarta val

Bakom satsningen står Informationscentrum för hållbart byggande (ICHB).
Årets Almedalsvecka är igång. Under evenemanget har Informationscentrum för hållbart byggande (ICHB) lanserat ett nytt klimatsmart initiativ. Det skriver man i ett pressmeddelande.

– Bygg- och fastighetssektorn står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser i Sverige. Det är ungefär lika mycket som från alla personbilar. Ändå pratar vi väldigt lite om det. Med initiativet Bygg klimatsmart vill vi öka medvetenheten och visa hur man kan agera för att bygga och renovera mer hållbart, säger Johan Nuder, koordinatior, i pressmeddelandet.

Siffrorna som Bygg klimatsmart utgår från är Boverkets miljöindikatorer. De visar till exempel att bygg- och fastighetssektorn svarar för:

- 18 procent av klimatgaserna. I samma storleksordning som utsläppen från alla personbilar i Sverige.
- 31 procent av energianvändningen. Drygt hälften används till uppvärmning av lokaler och bostäder.
- 31 procent av avfallet. Inom bostadsbyggande återvinns bara 9 procent av allt avfall.

– Vi på Informationscentrum för hållbart byggande vill sätta ribban högt. Både små och stora fastighetsägare kan vända sig till oss för information om hållbart byggande och renovering. Parallellt med att vi fyller på hemsidan ichb.se med kvalitetssäkrad information och goda exempel, kommer vi på initiativsidan byggklimatsmart.se att punktmarkera klimatfrågor med en extra twist, säger Johan Nuder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065