23948sdkhjf

Södra lägger mer fokus på byggsystem

Flera satsningar på segmentet Building systems är redan igång. Nu säljer man av flera verksamheter och avslutar därmed den interiöra verksamheten.
I augusti förra året meddelade skogsbolaget Södra att man drar igång en ny satsning inom affärsområdet Södra Wood: genom en investering i en mindre anläggning för korslimmat trä i anslutning till bolagets sågverk i Värö i norra Halland vill man kunna erbjuda material för att bygga med trä på höjden.

Storskalig fabrik nära
Den satsningen förväntas stå klar första halvåret 2019, med en årlig kapacitet på cirka 5 000 kubikmeter per skift, och utgör en viktig del i det som blir affärssegmentet Södra Building systems. Man kommer även på sikt leverera bland annat LVL-produkter med fokus på att tillhandahålla material för flerbostadshus på fyra till åtta våningar

Men man har redan påbörjat förprojektering för en storskalig fabrik, också den planerad att ligga i Värö. Enligt Södra är platsen vald med tanke på närheten till bolagets massabruk och sågverk, men också för att lätt kunna transportera till tillväxtregioner i Norden samt Storbritannien och andra internationella marknader sjövägen.

Avslutar interiöra verksamheten
Det är med den bakgrunden som man också säljer Södra Wood Kallinge samt Södra Wood Umeå. Verksamheten i Kallinge producerar list, panel och massiva trägolv medan man i Umeå producerar list och panel. Köpare är Sörnsen Holzleisten, som under förra året förvärvade tre verksamheter från Södra.

– Vi har genomfört en strategisk översyn av verksamheten och kommit fram till att vi avslutar den interiöra verksamheten. Kvar efter den senaste försäljningen är enbart Berg och Berg i Kallinge, som vi har för avsikt att hitta en köpare till. Detta innebär att Södra därmed avslutar den del av verksamheten som finns inom interiörträ-segmentet, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood, i ett pressmeddelande.

Enligt Södra är försäljningarna, tillsammans med anläggningssatsningarna, ett resultat av ett ökat fokus på byggträprodukter och byggsystem i trä. Dessutom kommer man lansera fler koncept och produkter, däribland förmålad panel.

– Vi har under de senaste två åren fattat en rad strategiska beslut för att satsa på byggträprodukter och byggsystem i trä. Mot bakgrund av dessa beslut finns ingen naturlig plats för interiörträ inom Södra. Vi anser att det därmed är bättre att avsluta och sälja till aktörer som kan förvalta och utveckla affären, säger Jörgen Lindquist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078