23948sdkhjf

Sexism och machokultur diskuterades på Nordbygg

Rekrytering och jämställdhet var några av punkterna.
Under Nordbygg 2018 hölls ett seminarium om rekrytering och jämställdhet i branschen. Det arrangerades av Svensk Byggtjänst som även står bakom kampanjen Jämnt på jobbet.

På seminariet fanns bland annat Byggcheferna, som år 2015 drog igång kampanjen Stoppa Machokulturen, och Ikano Bostad med projektet Hentverkarna. Man diskuterade bland annat sexism inom byggsektorn, skriver Byggvärlden .

– Om det inte är jämställt i branschen får vi svårt att rekrytera – och tvärtom! Allt hänger ihop, säger Urban Månsson på Svensk Byggtjänst till tidningen.

Och han är inte ensam om den åsikten. Lars Bergqvist, före detta ordförande för Byggcheferna och en av drivkrafterna bakom Stoppa Machokulturen, instämde.

– Det lättaste vore förstås om byggbolagen började anställa fler kvinnor. Men problemet är att många tjejer lämnar branschen efter ett par år. Vi måste förändra attityder och kulturer på arbetsplatserna först, sa han till Byggvärlden.

Under seminariet diskuterades den jargong som ofta finns på arbetsplatserna, men även mansdominansen som ligger grund till en utslängande machokultur.

– Vi har varit bekymrade över varför vi bara vänder oss till halva Sveriges befolkning när vi rekryterar, särskilt på yrkesarbetarsidan. Men vi insåg att vi bara tänker män. Vi har aldrig visat kvinnorna vägen in i byggbranschen, säger Patrik Rasmusson, som jobbar med personalfrågor på Ikano Bostad, till Byggvärlden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062