23948sdkhjf

Malmö kommun underlättar för uppsättning av solpaneler

Beslutet ska leda till en stad som försörjs på enbart förnybar energi.
Nu kommer det att bli lättare för boenden i Malmö att få upp solpaneler på sina tak. Stadsbyggnadsnämnden bestämde nämligen i torsdags att släppa igenom en rad insatser som ska underlätta för fastighetsägare att ställa om till en hållbar energiförbrukning. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Beslutet är ett steg till visionen att Malmö år 2030 ska försörjas av förnybar energi. Med hjälp av solpanelerna kommer Malmöborna dessutom att, förutom det faktum att de bidrar till omställningen, kunna sänka sina egna energikostnader.

Bygglovsbefrielsen gäller inte kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Information om vilka byggnader i Malmö som är skyddsvärda ska därför sammanställas och göras sökbar för fastighetsägare. Den som tror sig ha ett hus där bygglov krävs för installation av solceller, ska kunna få en kostnadsfri förhandsgranskning. Detta snabbspår har redan provats med gott resultat och kommer att permanentas.

Ansökningsprocessen för bygglovspliktiga solenergianläggningar ska förenklas och från den 1 augusti tas också avgiften bort.

– Vi vill hjälpa den som vill sätta upp solceller och dessutom göra det billigare. Att ställa om till en hållbar energiförbrukning är bland det viktigaste vi kan göra för klimatet. Därför ska det vara lätt för Malmöborna att göra rätt, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande, i pressmeddelandet.

– Självklart ska vi underlätta för folk att sätta upp solceller och på så sätt öka hållbarheten, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063