23948sdkhjf

Sveriges största kraftvärmeverk grundläggs av NCC

"Vi anlägger en stadig grund som ska bära en hundratals ton tung panna och 450 ton tung turbin som vibrerar"
Sveriges största kraftvärmeverk ligger i Västerås. Nu ska den utökas med Block 7 och bli moderniseras, och på så vis inte vara beroende av kol och olja. Bakom bygget står NCC.

– Vi anlägger en stadig grund som ska bära en hundratals ton tung panna och 450 ton tung turbin som vibrerar. Det kräver mer än många andra mark- och betongarbeten och ett ovanligare uppdrag som inte görs varje dag, säger NCC:s projektchef Per Granholm, i ett pressmeddelande.

NCC kommer att slå ner 900 stycken stålpålar som är mellan tre till tolv meter långa. De kommer även att gjuta 5500 kubikmeter betong, samt gjuta grunden till en 110 meter hög skorsten.

Arbetet är uppdelat i flera etapper. Det inleds med schaktning för att i augusti fortsätta med att panna och turbin lyfts på plats. Efter det kommer NCC att gjuta höga väggar runt installationerna.

– När NCC nu anlägger grunden för sista etappen Block 7, tar vi sista steget i att fasa ut kol och olja. Den nya pannan kommer att eldas med återvunnet trä, till exempel från rivningsarbeten. Målet är att bara använda förnybara och återvunna bränslen från år 2020, säger Magnus Eriksson, tf affärsområdeschef för Värme, Mälarenergi.

Block 7 kommer att tas i drift under våren 2020. Ordern är värd 70 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109