23948sdkhjf

Karlatornet i Göteborg får avancerat hissystem

Bakom tekniken står företaget Kone som även levererat hissar till några av världens högsta byggnader.
Karlatornet– byggnaden som ska bli Nordens största, kommer att få riktigt avancerade hissar. Det framkommer ur ett pressmeddelande.

Bakom hissystemet i byggnaden står företaget Kone som, enligt utskicket, varit med tidigt i projektet och gjort personflödesanalyser.

Resultatet är flera ”intelligenta hissar” som förutom att frakta de boende genom den 245 höga byggnaden, även är uppkopplade mot ”molnet”. I praktiken innebär detta att hissarna kan förutse problem innan de uppstår.

Hissarna är dessutom utrustade med Kones egna Ultrarope-teknik. Linorna som kommer att ta hissarna upp och ner är därmed gjorda av kolfiberkärnor som väger en femtedel av traditionell stållina. Fördelarna är många – dels drar de mindre energi, blir inte utsträckta och stillstånd, som ofta kan uppstå i höga byggnader, kan undvikas.

Kones tekniker finns sedan innan i en rad andra höga byggnader, exempelvis Marina Bay Sands i Singapore, Sky Tower i Nya Zeeland och i världens framtida högsta byggnad – Jeddah Tower i Saudiarabien.

– Detta är ett unikt projekt. Vi vill att hisslösningarna ska vara minst lika innovativa och exceptionella, säger Adam Adielsson, projektledare på Serneke Bygg AB, i pressmeddelandet.

När Karlatornet står färdigt kommer det att husera 590 lägenheter, ett hotell med drygt 300 rum, konferenslokaler, gym, spa och restauranger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094