23948sdkhjf

Byggandet spås stagnera under 2018

I år kommer produktionen av nya bostäder varken öka eller minska, enligt en rapport från organisationen Byggfakta.
I veckan har vi skrivit om att både Byggmax och NCC nått dåliga resultat. Nu kommer nästa tecken som pekar på att byggandet inte kommer att öka.

Det är en rapport från branschorganisationen Byggfakta och de skriver på att nyproduktionen av bostäder verkar stagnera. Anledningen; låga räntor.

Informationen bygger man på historiska jämförelser. Exempelvis skriver organisationen att nyproduktionen hade en riktigt låg nivå under början av 90-talet då finanskrisen slog till. Efter krisen tog det fram till 2004 innan produktionen började tillta. Samma parallell drar man med finanskrisen 2008 - 2009.

”En tidigare prognos säger att 2018 kommer att totalt vara plus minus 0% jämfört med 2017, vilket innebär att vi stannar på väldigt höga nivåer. Men segmentet bostäder spås öka med 16% jämfört med 2017, vilket kan kanske kännas lite osäkert med tanke på projekt som inte säljs, men behovet av bostäder finns ändå kvar. Frågan är vilken nivå räntan kommer att ligga under kommande årtal på och hur yttre faktorer kan påverka”, skriver Byggfakta.

Om spådomen stämmer återstår att se. Mer information och diagram finns via den här länken .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094