23948sdkhjf

Trähus ska drivas med solceller trots begränsad sol

På lucia startade byggnationen av det trähus som Derome levererat till Skellefteå kraft AB:s projekt Zero sun project.
Under onsdagen påbörjades byggandet av huset som helt ska drivas på solljus, trots att det långa perioder helt saknar just soljus. Därav kommer projektets namn; Zero sun project.

Det är ett trähus som levereras från det Deromeägda företaget A-hus. Projektet genomförs av Skellefteå kraft och man har beslutat att tillsammans med A-hus bygga en trävilla som är off grid. Vilket innebär att den ska vara frånkopplad från det vanliga elnätet.

Villan kommer också att vara anpassad för det västerbottniska klimatet. Energiförsörjningen ska därför ske genom solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Just de få soltimmarna vintertid är en av anledningarna till at man väljer att göra det i Skellefteå.

– Vi tycker att det här är ett väldigt spännande projekt, som vi är väldigt stolta över att vara en del av. Vi lägger stor vikt vid att delta i framtidsprojekt som detta. Det utvecklar oss själva och bostadsbranschen i stort, vilket bidrar till att Sverige kan bli ännu bättre på trähusbyggnation, säger Peter Mossbrant, vd för Derome hus.

Projektet är treårigt och redan till jul ska det vara färdigt utvändigt. Därefter påbörjas installationerna av de energitekniska lösningarna. Helt färdigt ska det vara i juni 2018. Därefter ska allmänheten kunna testbo i husen under treårsåperioden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08