23948sdkhjf

Byggplatserna kopplas upp för effektivitet

Projektet "Uppkopplad byggplats" ska digitalisera byggplatser och på sikt korta byggtiderna och öka produktiviteten.
Uppkopplad är ett samarbete inom ramen för innovationsprogrammet Smart built environment mellan bland andra Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet och företag inom bygg och telekomsektorn.

Tanken är att olika byggplatser och dess försörjningskedjor ska kopplas upp via en gemensam plattform. Till sommaren beräknar man att minst fyra byggplatser kopplas upp samtidigt, och då ska aktörer på byggplatserna kunna testa och utvärdera digital teknik.

– Det långsiktiga målet är att skapa den smarta, uppkopplade byggplatsen med tillhörande smarta försörjningskedjor. Byggbranschen får ett tekniskt språng genom att vi tillsammans utvecklar digitala arbetsmetoder, mer automatiserad produktion, effektivare logistik och mer integrerad planering, säger Martin Rudberg, projektledare för projektet och professor vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Förutom att korta byggtiderna och öka produktiviteten hoppas man även kunna minska kostnaderna, säkerhetsriskerna och klimatpåverkan inom byggsektorn.

Projektet kommer att pågå som ett testbäddsprojekt under tre år med en budget på 43 miljoner kronor. Projektet finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova tillsammans med det trettiotalet deltagande företag och organisationer, bland annat Skanska, Peab och NCC. Projektet är en del av regeringens strategiska samverkansprogram "Uppkopplad industri och nya material" som bland annat har tagits fram för att ta vara på möjligheterna som digitaliseringen av industrin innebär, på så sätt vill man stärka landets konkurrenskraft.

– Vi hoppas på att locka nya aktörer till byggbranschen som kan bidra till att driva den digitala utvecklingen och skapa förutsättningar för nya affärsmodeller som ger ökad lönsamhet för de aktörer som är verksamma inom byggbranschen, säger Martin Rudberg i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079