23948sdkhjf

Riksarkitekt införs – placeras i Malmö

Förlaget om en riksarkitekt, som ska stötta kommuner och uppvärdera arkitekturen i byggprocesser, blir verklighet.
Boverket startar ett nytt kontor i Malmö, som får funktionen riksarkitekt. Förslaget lades fram av kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) utifrån en utredning som Malmös stadsbyggnadsdirektör tagit fram, och blir alltså nu verklighet, skriver Sydsvenskan .

Tanken är att riksarkitekten ska kunna hjälpa alla svenska kommuner med hållbar planering av nya stadsmiljöer, samtidigt som man ska vara en remissinstans och komma med egna förslag på arkitektonisk kvalitet.

Dessutom vill man att riksarkitekten ska arbeta bland annat för att öka kostnadseffektiviteten – och estetiken – i byggandet

– I vissa länder, Frankrike till exempel, har arkitekturen alltid varit högt värderad. I Sverige har den inte haft samma starka roll. Nu vill vi uppvärdera arkitekturen och göra den mer central i byggprocessen, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), till Sydsvenskan.

Anledningen till placeringen i Malmö är att både regeringen och Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren ser att staden har flera intressanta byggprojekt där fokus ligger på ökad integration.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11