23948sdkhjf

Skissernas museum vinner Kasper Salin-priset

Vinnare av 2017 års pris för bästa byggnad gick till om-och tillbyggnationen av Skissernas museum i Lund.
Det var arkitekterna Elding Oscarson tillsammans med beställaren Statens Fastighetsverk som under gårdagskvällen mottog arkitekturpriset på Arkitekturgalan i Stockholm.

– Vinnaren är ett slående exempel på rätt idé på rätt plats. Bortom frågor om stil och aktuella strömningar har projektet en arkitektoniskt helgjuten gestaltning, som löser den funktionella uppgiften effektivt, säger juryns ordförande och arkitekten Bolle Tham, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Den erbjuder också en serie nya rum som i sitt samspel med de äldre delarna lyfter upplevelsen av hela museet.

Utdrag ur juryns motivering lyder: "En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas Museums sammansatta struktur."

Maria Nordh, fastighetschef vid Statens fastighetsverk, säger att utmärkelsen bevisar att man har uppfyllt målet med om- och tillbyggnaden av Skissernas museum – att ge den en tydligare plats i staden. Och Jonas Elding, arkitekt Elding Oscarson, säger att man med nya Skissernas museum har löst museets behov och att dess utformning i sig är en upplevelse.

Skissernas museum gick upp mot Landamäreskolan i Länsmansgården i Göteborg, äldreboendet Trädgårdarna i Örebro och Bruksgården i Höganäs.

Priset instiftades 1962 och delas årligen ut av fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekter.

Tidigare vinnare av Kasper Salin-priset:
2016: HSB studio 1, Örgryte Torp av Johannes Norlander arkitektur
2015: KTH Arkitekturskolan, Stockholm av Tham & Videgård Arkitekter

Källa: Sveriges Arkitekter
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078