23948sdkhjf

Trafikverket svarar på mut-kritik

Efter Kalla fakta-granskningen av Trafikverket uttalar sig nu myndigheten.
I ett pressmeddelande skriver Trafikverket att det som framkommit av granskningen inte är acceptablet, men myndigheten skriver vidare att de inte är ensamma om att ha den här sortens problem, utan skriver att mutor och bestickningar varit utbrett inom bygg- och anläggninsbranschen.

Så här säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon om att myndigheten präglas av en mutkultur:

– Jag delar inte den uppfattningen. Jag vet att den absoluta majoriteten av medarbetarna i Trafikverket gör rätt och följer de regler som finns. Och jag har fått reaktioner från många medarbetare som känner precis som jag – att man blir ledsen och arg över det som hänt.

Hon säger vidare att Trafikverket och hela branschen har jobbat hårt för att få bort den här typen av agerande och att arbetet har varit lyckat.

– Trafikverket och hela branschen har de senaste åren jobbat hårt med att utrota den kulturen och lyckats bra. Men det finns tyvärr fortfarande enstaka fall där etik och moral brister, säger Lena Erixon.

En del i kritiken som kom av granskningen var att myndigheten inte agerat alls eller tillräckligt snabbt när de fått tips om oegentligheter. Trafikverket påpekar att det behövs substans i tipsen som kommer in för att det ska vara möjligt att gå vidare med en anmälan, vilket enligt myndigheten har skett vid några tillfällen där tillräcklig information funnits.

Varför inte någon anmälan gjorts tidigare kring de anklagelser om kontant muta som framkom i granskningen, innan det att programmet sändes, menar myndigheten beror på att man i juni hade beslutat driva ärendet till personalansvarsnämnden och åtalsanmälan, men att fakta tillkommit efter det, vilket ska ha gjort att man väntat.

"Att det dröjde till i slutet av oktober innan anmälan gjordes berodde på att det efter beslutet framkom fler uppgifter som man ville utreda innan anmälan. Trafikverket kunde ha gått fortare fram med anmälan. Samtidigt är det viktigt att den här typen av utredningar görs seriöst och rättssäkert" skriver man i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079