23948sdkhjf

Klartecken för bro över Fårösundet i Piteå

Efftekterna man hoppas få ut av bygget är att vidga en flaskhals och öka genomströmningen i sundet.
En flaskhals byggs bort och muddring gör att vattenflödet runt Fårön utanför Piteå förbättras. För Piteå kommun är det ett ganska stort projekt med den nya bron som byggs tillsammans med NCC. Totalt handlar det om en kostnad på ungefär 24 miljoner kronor. Man har nu fått klartecken från Mark- och miljödomstolen, så projektet kan starta.

– Konstruktionsmässigt är brobygget inte något anmärkningsvärt jämfört med andra broar. Syftet är att att få en bättre lösning både under och över bron, säger Martin Lindberg enhetschef för Trafik och projekt på Piteå kommun till Entreprenad.com.

I dag är det bara ett körfält, vilket med den nya bron kommer att bli två samt gång- och cykelbanor. Det ska göra att det flyter på bättre över sundet till det fritidshusområde som i viss mån är i transformering till att bli mer av ett permanent boendeområde.

Samtidigt ska muddring och den nya brokonstruktionen göra att vattenflödet i sundet förbättras.

– Vi kommer att muddra, för det är en bank ute vid den gamla bron, och vi ska bygga en tillfällig förbifart under byggtiden. Det kommer då bli ett djup på 2,5 meter hela vägen, vilket ger ett bättre genomströmning i sundet och trafiksäkrare lösning både på och under, säger Martin Lindberg.

Den gamla bron kommer att rivas och den nya byggas på ungefär samma plats, samtidigt som den tillfälliga överfarten kommer att vara bredvid den nuvarande. Tanken är att det ska bidra till bättre trafiksäkerhet, samtidigt som det har börjat bli mer trafik ut till ön, vilket man tror kommer öka framöver.

Bygget påbörjas i dagarna och beräknas vara helt färdigt till sommaren 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

3.644