23948sdkhjf

Ökat bostadsbyggande – alltmer skog avverkas

Efterfrågan i byggindustrin gör avtryck i avverkningen.
Antalet anmälda avverkningar har ökat med 20 procent under årets första sju månader, enligt Skogsstyrelsen.

Enligt Erik Sollander, skogspolitisk strateg på Skogsstyrelsen är en av orsakerna de stigande priserna på trävaror.

– 2016 var det all-time-high för sågade trävaror på global nivå, och vi ser här på hemmaplan att byggandet ökar, säger han till Ekot i Sveriges radio .

Södra Sverige sticker ut
Enligt Skogsstyrelsens statistik har antalet avverkningsanmälningar ökat med 22 procent i södra Sverige jämfört med förra året samtidigt som arealen ökade med 28 procent. Det är den största procentuella ökningen i landet. I snitt har den anmälda avverkade arealen ökat med sex procent under årets första sju månader jämfört med föregående år och till skillnad från den stora ökningen i södra Sverige så har det skett en minskning i Norrland.

Varför det har skett en minskning i norra Sverige kan man ännu inte svara på.

– Vi har helt enkelt inga klara indikationer på varför det är så stora skillnader mellan norr och söder just nu, det är någonting som kräver en djupare analys, säger Erik Sollander i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

Han säger även att det stigande antalet avverkningsanmälningar i södra Sverige är en indikator på en fortsatt högkonjunktur.

– Vi har för närvarande en högkonjunktur där bland annat byggandet, även i trä, ser ut att öka rejält. Sågverksindustrin förefaller också gå bra, inte minst i söder.

Ungefär en fjärdedel av all skog som avverkas går till byggindustrin, enligt Tomas Nord som är lektor i industriell ekonomi vid Linköpings universitet. Han säger även till Ekot i Sveriges Radio att den ökade efterfrågan leder till en dominoeffekt – det blir en större efterfrågan på sågade trävaror vilket leder till att sågverken köper in mer virke.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109