23948sdkhjf

Trafikverkets förslag: fyrspår ska byggas mellan Stockholm och Uppsala

I Trafikverkts planförslag för infrastrukturen pekades fyrspår mellan Uppsala och Stockholm ut som en särskilt viktig satsning för bostadsbyggandet.
Den senaste tiden har många debattinlägg gjorts av vikten av ett fyrspår mellan Stockholm och Uppsala. Ett av de tydligaste argumenten har varit att det skulle bidra till bostadsbyggandet. Något som nu Trafikverket tagit fasta på.

Bortsett från satsningar på den nationella järnvägstrafiken menar man i planen att ett fyrspår mellan Stockholm och Uppsala är den åtgärd som skulle leda till mest bostadsbyggande.

– Det här förslaget har mycket positiv effekt och ger bidrag till bostadsbyggandet. Minst 50 000 bostäder räknar man blir en effekt av detta, sa Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon på presskonferensen i samband med att planen överlämnades till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Totalt skulle det enligt förslaget innebära att 50 000 bostäder kan byggas i regionen som en följd av utbyggnationen. Bostadsbyggandet är också en förutsättning för att det ska bli av. I förslaget påpekar Trafikverket att det måste tecknas överenskommelser om byggnadsåtaganden med de berörda kommunerna.

Med fyrspår skulle det också behövas nya stationer längs med sträckan, det skulle också vara en av de stora orsakerna till bostadsbyggandet. samtidigt som Stockholms centralstation kommer att behöva anpassas för de möjligheter som kommit med Citybanan.

Start för projektet är i den senare delen av perioden. Kostnaderna för utbyggnaden är i planen beräknade till drygt 2,3 miljarder för planperioden och totalt 6,8 miljarder för hela projektet. Det innebär att det är ett av de mest kostsamma projekten i planen. Det kommer inte att kunna färdigställas under planperioden.





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062