23948sdkhjf

Höggravida grävmaskinisten

"Jag älskar det här jobbet"
27-åriga Patricia Tannevik var byggare när hon kom på att det var i grävmaskinen hon allra helst ville vara. I dag jobbar hon på JBS bygg där hon är anställd som grävmaskinist. Varje dag kommer hon till jobbet och sätter sig i en Caterpillar 305 E2 från 2016.

– Jag gräver mest, utöver det hjälper jag till med byggandet när det behövs. Vi gör alla sorters jobb. Det vi gör mest är husgrunder, men även dräneringar och trädgårdsarbeten.

Hon har kört sin maskin sedan februari, när hon blev klar med utbildningen på Yrkesakademin i Örebro. Under utbildningen ingick det att testa flera olika maskiner, men hon har inte kört någon maskin som hon gillar lika mycket som den hon har nu.

– På utbildningen fick vi testa många olika maskiner. Den maskinen jag har nu gillar jag mycket. Den är lagom stor, men man kan ändå göra de flesta jobben med den. Den är smidig och det är lätt att komma fram. Man tar sig fram nästan varsomhelst.

Saknar du något med maskinen?
– Jag har inte grävt så himla länge, så jag kan inte komma på något jag saknar med den.

Hur servar du den?
– Jag kör service en gång i veckan. Oljenivån och smörjningen kollar man ju alltid. Och kollar att slangarna ser bra ut. Min chef fixar med maskinen när det behövs, men det är bara jag som kör den.

Vad är det viktigaste för att bli en bra maskinförare?
– Man får inte vara för knögglig att jobba med. Då tänker jag på mest på kommunikationen men de som är utanför. Sen är det viktigt med planering. Att hela tiden ligga ett steg före i sin grävning.

Vad är det bästa med att vara maskinförare?
– Att det är roligt såklart. Timmarna bara rusar iväg om dagarna. Det är hela tiden fokus. Och så är det roligt med maskiner överlag. Jag är en motortjej. Jag tycker det är gött att sitta ensam i maskinen hela dagen. Jag ser det inte bara som ett jobb. Det är en hobby också, säger hon entusiastiskt.

När vi kommer in på vilka känslor hon får av att sitta i maskinen och gräva kokar det ner till tre saker.

– Adrenalin, koncentration och lycka.

Vad gör du i hytten?
– Jag lyssnar på musik via blåtanden. Det är en liten frihet att kunna sitta och lyssna på musik och sjunga. Min hobby är att sjunga och det gör jag mycket i hytten. Jag sjunger det som kommer upp i huvudet.

Hur länge kommer du hålla på?
– Hela livet hoppas jag. Mina planer nu är att utvecklas som maskinist och bli helt självgående. Sen drömmer jag såklart om att ha något eget i framtiden. Men det är en lång väg dit.

En sak som gör att det kanske tar lite längre tid för Patricia att komma dit är att hon snart ska föda barn. Någon gång i början av oktober är det dags.

–Jag sitter just nu höggravid i maskinen och jobbar. Det är bara en och en halv månad kvar till förlossningen. Det är värre att jobba på mark och bära än att sitta i maskinen, det går hur bra som helst. Sen har jag en väldigt bra graviditet som inte påverkar mig så mycket, bara en stor mage, avslutar hon.

Om "Min maskin":
Min maskin är en ny artikelserie där vi intervjuar en maskinförare om dennes maskin och förarens förhållande till den. Om du känner någon eller själv är en maskinförare och vill medverka i artikelserien kan du höra av dig till je@nordiskamedier.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062