23948sdkhjf

Byggvaruhandeln mot försäljningsrekord

Inte längre privata kunder som lyfter resultaten.
Under förra året ökade försäljningen för byggvaruhandeln med 4,4 procent, enligt en sammanställning av marknadsundersökningsföretaget HUI Research.

Sammanställningen baseras på försäljningen från tio av landets största bygghandlare, och visar att branschen är på väg mot försäljningsrekord, skriver Dagens industri .

Ökningen sker trots både minskat rotavdrag och införda amorteringskrav, men trots att svenskarna fortsätter att bygga om är det inte längre privatkunderna som står för det mesta av byggvaruhandelns tillväxt. När nyproduktionerna ökar står nu byggbolagen för en stor del av ökningen.

– De klassiska leverantörerna till direkt bostadsbygge kan inte motsvara den enorma efterfrågan, säger Andreas Svensson, konsult på HUI Research, till tidningen.

De som ökade mest bland de företag som var med i mätningen var Bauhaus, som ökade försäljningen med drygt 9 procent under förra året.

Det i sin tur ledde till att den tyska kedjan ökade personalstyrkan med nästan en tredjedel i landet – cirka 1 100 medarbetare nyanställdes till de 18 varuhus man har i landet. Omsättningen landade på totalt 4,8 miljarder kronor.

– Det är det bästa året någonsin för den svenska verksamheten, både försäljning och resultat, säger Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus.

Totalt uppgick omsättningen för de tio största bolagen till cirka 30 miljarder kronor förra året, och hos branschorganisationen Bygghandlarna tror man att tillväxten kommer fortsätta starkt framöver. Mycket tack vare de fortsatta nyproduktionerna.

– Vi ser fortfarande de största ökningarna bland proffsen, säger Ulf S Gustafsson, vd för branschorganisationen till DI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062