23948sdkhjf

Vindkraft för miljarder i Jämtland

80 vindkraftverk ska byggas i Åskälen och blir en av Sveriges största vindkraftparker.
Det är Vasa Vind som ska bygga anläggningen och nederländska APG kommer att äga parken. Totalt kommer anläggningen att bestå av 80 vindturbiner. De kommer att kunna generera en terawattimme förnybar el per år, och det motsvarar ungefär el för 40 000 villor.

– Efter många års planering och utveckling av projektet för att göra det så konkurrenskraftigt som möjligt sätter vi nu äntligen spaden i marken, säger Annette Eriksson, vd för Vasa Vind i ett pressmeddelande.

I samband med att det blev klart med bygge, blev det också klart att Jämtkraft skrivit sitt största avtal om nätanslutning i företagets historia. Vilket nu innebär att företaget börjat med projektering och avverkning för ledningarna som inleds i augusti.

– Nätanslutningen möjliggör investeringar på cirka tre miljarder kronor i vindkraftparker i området, det är mycket pengar till regionen. Det känns roligt att vi är med och bygger upp infrastruktur av den här digniteten för förnybar energi, säger Pär Nordström, projektledare Jämtkraft.

Totalt är investeringen värd ungefär tre miljarder kronor. Byggnationen beräknas stå klar 2020. Danska Vestas kommer att stå för driften av parken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078