23948sdkhjf

Linköping avtalar om Ostlänken

Sverigeförhandlingen och Linköpings kommun har skrivit avtal om Ostlänken. med det åtar sig kommunen att bygga 15300 bostäder.
En ny höghastighetsjärnväg i Sverige kommer allt närmare. Förhandlingarna är nu klara mellan Sverigeförhandlingen och Linköpings kommun.

Den här förhandlingen handlar om en delsträcka på det som ska bli en ny höghastighetssträcka i Sverige mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

– Avtalen med Linköpings kommun är ett viktigt steg för utbyggnaden av höghastighetsjärnvägen. Resultatet av förhandlingarna är bra både för kommunens utveckling och för den nya järnvägen, säger Sverigeförhandlingens förhandlingsperson HG Wessberg i ett pressmeddelande.

Avtalen omfattar sträckningen Järna-Linköping och för Linköpings del innebär det att en ny station kommer att byggas mellan Stångån och riksväg 35. Staten kommer att stå för finansieringen till grundutförandet av järnvägen och stationsbyggnaden.

– Jag är nöjd att vi nu är klara med avtalen. Ostlänken ger Linköping möjlighet att fortsätta utvecklas och vår arbetsmarknad utvidgas. Det här spelar stor roll för dagens och morgondagens pendlare, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Avtalet omfattar även ett åtagande från Linköpings kommun om att bygga bostäder. Totalt har kommunen åtagit sig att bygga 15300 nya bostäder fram till 2035. Det skulle innebära 765 nya bostäder per år.

Under hösten kommer kommunstyrelsen fatta beslut om avtalet ska godkännas eller inte.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093