23948sdkhjf

Cementas målsättning: noll utsläpp

De ska tillsammans med Vattenfall inleda en förstudie kring elektrifierad cementtillverkning, med målsättningen att få ner koldioxidutsläppen till noll redan 2030.
Visionen för samarbetsprojektet Cemzero är en elektrifierad cementtillverkning med klimatsmarta svenska energisystem. Enligt ett pressemedelande från Cementa är ett teknikskifte enda sättet för att en nollvision ska kunna uppfyllas.

– Elektrifiering inom industrin är en viktig del i omställningen mot ett hållbart samhällsbyggande. Nu ska vi bygga kunskap om det här ämnet för att tillsammans med Vattenfall ta reda på om det är en möjlig framtida lösning för cementtillverkningen, säger Jan Gånge, vd för Cementa.

I projektet ska Cementa och Vattenfall genom pilotstudier undersöka förutsättningarna för en klimatsmart och hållbar produktionsprocess för cement i Sverige.

– Det är mycket positivt att vi tillsammans med Cementa arbetar för att hitta en lösning, en klimatsmart elektrifierad cementindustri kan ge ett viktigt tillskott i vårt gemensamma arbete med att minska klimatpåverkan, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094