23948sdkhjf

Flera svenska bränder har påverkats av cellplastisolering

Plastmaterialet som tros vara en huvudanledning till den omfattande branden i Grenfell Tower i London har kopplats till tio större svenska bränder. Det rapporterar SVT Nyheter.
Enligt SVT:s avslöjande har minst tio större bränder i Sverige påverkats av cellplatisolering, ett material som gör att bränderna sprider sig väldigt snabbt.

Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, säger till SVT att cellplast består av en petroleumblandning och luft vilket gör att det brinner väldigt bra.

– Kommer branden åt isoleringen är det kört, säger han till nyhetskanalen.

Enligt SVT är cellplast godkänt som byggmaterial och ska inte innebära fara, om den används rätt. Användandet av cellplast har även ökat de senaste åren och enligt Ville Bexander kan det beror på att materialet är billigt.

– Som jag ser det är det en kostnadsfråga, cellplasten är billig i jämförelse med andra material. Samtidigt isolerar den bra, säger Ville Bexander till SVT Nyheter.

SVT listar tio bränder som påverkats av cellplasten. Några av dessa är en brand i ett köpcentrum i Gävle år 2006, en brand i en skola i Västerås år 2010 och en brand i en butik i Gislaved år 2013.

Se hela SVT:s lista här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078