23948sdkhjf

Ryskt intresse för svenskt trä

Svensk träbyggande är inte bara eftertraktat på den inhemska marknaden, det finns även ett stort internationellt intresse.
Till den ryska arkitekturmässan ARCH Moscow ,där man bland annat förde en omvärldsanalys av de senaste trenderna inom träbyggandet, bjöd man in svenska representanter för att tala om den svenska marknaden.

Under mässan hölls en paneldiskussion där representanter från Svenskt trä och Sveriges arkitekter berättade om det ökade intresse för träbyggande i Sverige.

Alexander Nyberg, arkitekt på Svenskt Trä, säger enligt ett pressmeddelande att det har skett en ökning av träbyggande i Sverige och att det är skogspolitiken från början av 1900-talet som möjliggjort utvecklingen.

– Vi ville berätta om de faktorer som ligger bakom den här utvecklingen. Det hade inte varit möjligt utan den skogsbrukspolitik vi fört i Sverige sedan början av 1900-talet och som gör att vi nu har större tillgång på skogsråvara än någonsin.

Förnybart material
Nyberg presenterar tre olika tänkbara orsaker till den ökade efterfrågan på svenskt trä, varav klimatfrågan är en av dem. Trä är ett förnybart byggmaterial som bidrar med positiv klimatpåverkan.

Han menar även att den tekniska utvecklingen har spelat roll i och med att den har möjliggjort produktioner i kontrollerade miljöer med kortare ledtider och säkrad kvalité.

Även nya vetenskapliga rön som visar på träets positiva effekter på människans välbefinnande, menar Nyberg, är ytterligare en orsak till den ökade efterfrågan. Han menar att byggföretagen i Sverige börjar se detta som en tillgång utöver de miljömässiga och tekniska fördelarna med byggmaterialet.





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078