23948sdkhjf

Halverat strandskydd kan skapa 95 000 bostäder enligt bedömare

Bostadsmarknaden har utvecklats till Stockholmsregionens allvarligaste tillväxthinder.
Befolkningen i Stockholms län växer snabbt och bostadsbristen förvärras för varje dag. Bostadsmarknaden har utvecklats till regionens allvarligaste tillväxthinder.

En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att ett halverat strandskydd kan frigöra mark för 95 000 nya bostäder i Stockholms län.

– Stockholms höga befolkningsökning gör att det brådskar med reformer på bostadsmarknaden. Om strandskyddet halveras kan det byggas 95 000 bostäder i anslutning till befintlig bostadsbebyggelse, där det inte finns några restrik­tioner på grund av höga natur­värden, säger Stockholms Handelskammares bostadsexpert Daniella Waldfogel.

För att Stockholmsregionen ska fortsätta vara det ekonomiska dragloket för Sverige måste också bostadsmarknadens funktionssätt förbättras, enligt rapporten.

Ett förslag är att minska strandskyddet till 50 meter. Nuvarande strandskydd på 100 meter, med möjligheter för myndigheterna att utöka det till 300 meter, är ofta inte motiverat med hänsyn till allmänhetens tillgänglighet till stränderna eller till skydd för särskilt skyddsvärd natur, enligt rapporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062