23948sdkhjf

Lindbäcks gör maskinvestering i Piteå

Finska Penope ska leverera en helt ny produktionslinje. Husbyggaren köper också in en portalrobot som positionerar sig med hjälp av laserteknik.
Lindbäcks har tecknat avtal med finska Penope för leverans av en ny produktionslinje av mellanväggar till nya produktionsanläggningen på Haraholmen i Piteå. Det framgår av ett pressmeddelande.

Affären är värd 5 miljoner kronor.

Lindbäcks är ett av Sveriges största företag inom industriellt producerade flerbostadshus. Budgeten för deras nya produktionsanläggning är på hela 480 miljoner kronor.

– Vi har etablerat kontakt med finska Penope genom de svenska agenterna Erik och Björn Nord. Penope vann vår upphandling då de kunde tillhandahålla den mest kundanpassade tekniska lösningen för våra funktionskrav, säger Ola Magnusson, projektledare för Lindbäcks nya produktionsanläggning.

I investeringen ingår även en portalrobot som fäster skivorna och gör bearbetning och där portalen positionerar sig med hjälp av laserteknik.

Här används ny teknik och styrning som gör att portalen kan arbeta automatiskt utan maskinfiler. I stället är det operatören som ger informationen på ett enkelt sätt.

Skälet till att just Penope valdes som leverantör var att det var de som i upphandlingen låg närmast geografiskt och som kunde tillhandahålla denna typ av maskinutrustning.

Portalroboten tillverkas i Ylivieska i norra Finland, 43 mil från Piteå.

– När det gäller upphandlingar till den nya fabriken har vi försökt att göra så många som möjligt i regionen. Det är en stor fördel för oss att ha en närhet till leverantörens service och kompetens, säger Ola Magnusson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187