23948sdkhjf

Brist på arbetskraft hindrar bostadsproduktion

Enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) är prognosen på 60 000 bostäder per år ganska nära vad industrin klarar kapacitetsmässigt i nuläget.
Det har skett en kraftigt växande bostadsproduktion till följd av en snabbt ökande befolkning och 2016 uppvisade rekordsiffror för flera nyckelfaktorer. Samtidigt är bristen på arbetskraft det största hindret för att kunna producera mer, rapporterar tidningen Byggvärlden.

– 60 000 bostäder per år är ganska nära vad industrin klarar kapacitetsmässigt som det ser ut nu, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till tidningen.

Ökad bostadsproduktion
Under 2016 tog bostadsbyggandet fart, då över 60 000 nya bostäder byggstartades. Bostadsproduktionen är ett resultat av befolkningsutvecklingen i landet och från 2010 och framåt har Sverige haft en av de snabbaste befolkningsökningarna i Europa.

Enligt Peter Eriksson hade Sverige en stabil, men låg, bostadsproduktion med 20 000-30 000 nya bostäder per år fram till 2015. Året därpå skedde en kraftigt ökad produktion av bostäder, och 2016 byggstartades 64 000 bostäder, vilket är dubbelt så många som året innan, skriver Byggvärlden.

– Produktionen håller takt med de ökande befolkningsnivåerna, men vi tar inte ikapp den bostadsbrist som byggts upp under många år, säger Peter Eriksson till tidningen.

Brist på arbetskraft
Fler bostäder behöver byggas, och 2017 pekar prognoserna på att det kommer att byggstartas över 60 000 nya bostäder.

– Nu är vi uppe i drygt 60 000 bostäder per år, men det är nog ganska nära vad industrin klarar kapacitetsmässigt som det ser ut nu. Vi är nära ett tak, säger han till tidningen.

Bristen på arbetskraft ser han och branschen som det största hindret. Antalet sysselsatta i byggverksamhet har ökat från 2001 och framåt, men ökar inte i relation till den ökande bostadsproduktionen. En förklaring till det är att den utländska arbetskraften inte syns i statistiken.

Underlätta för utländska aktörer
Enligt Peter Eriksson är det svårt att öka produktionen kortsiktigt med tanke på arbetskraftsbristen. Lösningar han nämner för att öka kapaciteten är ökat industriellt byggande, fler utländska aktörer och enhetliga regler i kommunerna och i Norden.

Peter Eriksson nämner norra Sverige som ett exempel där det borde det vara möjligt att kunna locka fler finska byggbolag. Han har tillsatt två utredare som ska undersöka hur man kan underlätta för utländska aktörer genom att öka tydligheten i regelverken och översätta regelverk och handlingar till fler språk så det ska bli lättare att vara med och lämna anbud, skriver Byggvärlden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078