23948sdkhjf

Utredningen om nya svenska städer går framåt

Utredaren Johan Edstav har hittat flera tänkbara platser där nya städer, orter eller stadsdelar kan ta form.
I mitten av november förra året gav bostadsminister Peter Eriksson (MP) miljöpartisten och Uppsalas landstingsråd, Johan Edstav, i uppdrag att hitta ytor lämpliga för nya och hållbara bostadsområden. Uppdraget var enkelt utformat – hitta områden för nya städer, orter eller stadsdelar där det går att bygga rejält.

– The sky is the limit kan man väl säga på det här området. Behovet är ju väldigt stort. Det finns ingen begränsning i mitt uppdrag att se hur stora de här orterna kan bli, sade Johan Edstav till Ekot i samband med att han fick uppdraget.

Utredaren, som ska presentera sin rapport i slutet av juni, säger i dag till Dagens industri att han hittat ett flertal intressanta platser, främst i närheten av landets tre största städer.

– Till stor del så är det nya stadsdelar vi pratar om, men det finns ett par stycken helt nya tätortsförslag, säger Johan Edstav till DI.

Totalt har utredaren varit i kontakt med 34 kommunledningar, samt flera markägare och byggföretag. Många kommuner är intresserade av att öka bostadsbyggandet, helst i gamla industriområden. Enligt Peter Eriksson bör det röra sig om 10 000 nya bostäder, men han har tidigare pekat ut orter som Karlskrona (med 35 000 invånare) som ett storleksexempel, skriver Dagens industri.

Än vill Johan Edstav inte avslöja vilka platser det handlar om, men utredningen går vidare med en undersökning kring vilka möjligheter och hinder som finns bland de förslag som man kommit fram till.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.551