23948sdkhjf

Nytt danskt kollektivavtal ger huvudentreprenörer ansvar

80 000 byggarbetare i Danmark omfattas av nytt avtal – största förändringen innebär att huvudentreprenörer ska se till att underentreprenörer följer avtalet.
Efter långa förhandlingar och ett sammanbrott så sent som i lördags har fackförbundet 3F och motparten Dansk Byggeri kommit överens om ett nytt kollektivavtal, skriver Fagbladet 3F.

Den största förändringen i avtalet, som omfattar totalt 80 000 byggarbetare i landet, innebär att huvudentreprenörer med kollektivavtal nu har ansvar för att underentreprenörer följer samma avtal. Om man inte gör det kan 3F hålla huvudentreprenören ansvarig.

Fackföreningen har under förhandlingarna haft bekämpningen av det som kallas social dumpning som ett huvudkrav. I och med det nya avtalet får facket även rätt till att begära ut information om underentreprenörer samt till att hålla informationsmöten för utländska företag.

– Vi tar hela tiden steg i rätt riktning på det här området. Vi har medvind i kampen mot social dumping hos både allmänheten och politikerna. Genom det här avtalet får vi också fler verktyg i bekämpningen av social dumping, säger Kim Lind Larsen, ordförande för 3F:s byggavdelning, till Fagbladet 3F.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129