23948sdkhjf

Alla firmor kom till mötet – utom den som hade ansvaret

När Arbetsmiljöverket kallade till möte vid Risbergska skolan angående asbestspridning kom inte firman där de två byggarbetare som orsakat asbestspridningen var anställda.
När Arbetsmiljöverket kallade till möte vid Risbergska skolan kom alla firmor som var inblandade i renoveringen, utom den firma där de två som orsakade asbestspridningen var anställda, skriver Nerikes Allehanda.

– Arbetsmiljöverket kommer att kräva av firman att den kommer in med en rapport, säger arbetsmiljöinspektör Ulf Boström från Arbetsmiljöverket till tidningen.

Fallet ännu inte färdigutrett
Senare i ärendet kan Arbetsmiljöverket komma att kräva en avgift för brott mot arbetsmiljölagen av den aktuella firman, men flera turer återstår innan fallet är färdigutrett.

Det var onsdag i förra veckan som larmet om asbestspridningen kom. Två byggarbetare hade av okänd anledning inte fått eller inte förstått information om hur rör med asbest ska hanteras och delade ett asbeströr i källaren genom att såga itu det, skriver NA.

Enligt uppgifter från platsen dammade det rejält under arbetets gång. Enligt NA bars rören ut via en korridor på markplanet och placerades i en öppen container. Hela hanteringen bryter på punkt efter punkt mot föreskrifter om hur asbest ska handhas..

Arbetsplatsen stängdes direkt
Niklas Nordlund från fackförbundet Byggnads stängde arbetsplatsen direkt med stöd av Arbetsmiljölagens regler om skyddsombudsstopp. Prover skulle senare visa att det inte fanns något asbestdamm i korridoren på markplanet, där de övriga 30-talet byggnadsarbetarna arbetade med renoveringen. Endast de två som sågade i asbeströret hade arbetat i källaren. I källaren visade proverna däremot asbest i luften och därför pågår nu sanering, skriver NA.

Varken elever eller lärare utsattes för dammet
Det kommunala bolaget Futurum Fastigheter räknar med att saneringen ska bli klar i veckan och att källaren ska kunna öppnas för fortsatt renovering i nästa vecka.

Varken lärare eller elever fanns på inne på byggområdet vid händelsen och utsattes alltså inte för asbestdammet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109