23948sdkhjf

Säkerheten vid Husumfabriken kritiseras

En montör skadades allvarligt efter ett fall på flera meter och ett 50-tal arbetare skickades hem för att de brutit mot olika föreskrifter.
Under 2015 pågick en stor ombyggnation med att ställa om Metsä Board-fabriken i Husum från pappers- till kartongtillverkning. Som mest jobbade 1800 personer med projektet.

En ny kartläggning från Byggarbetaren visar att språkproblem har blivit en ökande säkerhetsrisk i byggbranschen i takt med att den blivit allt mer internationaliserad.
Tidningen har sammanställt en rad arbetsplatsolyckor de senaste åren där en gemensam nämnare misstänks vara att utländska arbetare inte fått säkerhetsinstruktioner på rätt språk.

Montör föll 6,5 meter
Ett fall som tas upp är den omfattande ombyggnationen av fabriken i Husum, där en 32-årig montör från Bulgarien råkade ut för en allvarlig olycka i oktober 2015. Han föll 6,5 meter ner i ett betonggolv efter att ha klivit på en spånskiva som tillfälligt täckte ett hål. Han överlevde men fick allvarliga bäckenfrakturer.

En utmaning vid ombyggnaden i Husumfabriken var kommunikationen eftersom arbetarna pratade många olika språk, upp till 14 olika vid en tidpunkt. Enligt Byggarbetaren bedömer även Arbetsmiljöverkets att det fanns allvarliga brister då det gällde språk och kommunikation på arbetsplatsen, vilket de tror kan ha bidragit till olyckan med montören.

– Säkerhetstänket nådde inte ut till alla. Språket som talades var engelska men många arbetare förstod det inte, säger Agneta Axelsson från Arbetsmiljöverket som utredde olyckan, till Byggnadsarbetaren.

"Aldrig varit med om något liknande"
Jim Sundelin, ordförande för Byggnads Mellannorrland, är också kritisk mot säkerhetsarbetet i samband med ombyggnaden vid Husumfabriken. Att det var problem med säkerheten i Husumfabriken bekräftas också av att ett 50-tal personer skickades hem för att de brutit mot säkerhetsföreskrifterna, vilket byggfackets ordförande Jim Sundelin ser som ett rejält misslyckande.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, att så många arbetstagare har avvisats från en arbetsplats, säger han till Allehanda.se.

Sundelin menar att företag måste kunna säkerställa att allt fungerar, även när det handlar om stora projekt.

Vill inte kommentera olyckan
Malin Nordin, personalchef och ansvarig för arbetsmiljöavdelningen på Metsä Board i Husum, säger till Byggnadsarbetaren att hon för närvarande inte vill kommentera olyckan eftersom den fortfarande utreds.

Hon säger däremot att kommunikationen var en svårighet.

– Kommunikationen var en av de största svårigheter vi hade, då det var många språk. Vi hade en säkerhetsorganisation som jobbade bara med byggprojektet. Vi krävde att alla måste ha gått en säkerhetsutbildning för att få jobba här. Efter olyckan förtydligade vi grundläggande säkerhetsinformation som entreprenörerna själva fick översätta och delge sina anställda. Sedan skickade vi hem folk om de inte skötte sig och följde reglerna.Vi hade många samordningsmöten. I de fall arbetarna inte kunde engelska tog vi det via entreprenörerna, säger hon till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141