23948sdkhjf

Dumpade massor på kommunal naturmark – utan tillstånd

Göteborgs stad överväger att låta Serneke ha kvar byggmassor på naturmark. Detta trots att företaget saknade tillstånd när de dumpade 6000 kubikmeter sten, jord och asfaltsrester.
Det var tidningen GT som i fjol var först med att berätta om att Gårdstens projektutveckling AB, ett helägt dotterbolag till Serneke, hällt mer än 60000 kubikmeter sten, jord och asfaltsrester på ett kommunalt naturområde i Göteborg i samband med bygget av en lastbilscentral.

I en efterföljande miljörapport konstateras att "utfyllnaden förfulat landskapsbilden och gjort området otillgängligt för allmänheten" samt att en "hänsynskrävande biotop har skadats och kommer inte att kunna återställas till ursprungligt utseende".

Bygget har sedan tidigare varit uppmärksammat då Serneke inledde arbetet utan bygglov. Nu skriver tidningen Göteborg Direkt att företaget gjort samma sak för schaktmassorna, nämligen sökt ett marklov i efterhand.

Enligt tidningen ska nu miljöförvaltningen och fastighetskontoret säga sitt om ett eventuellt marklov och det råder delade meningar inom kommunen. Enligt Sernekes arbetschef Björn Ekelund har företaget fört en dialog med fastighetskontoret och kommit fram till att frågan bör lösas juridiskt.

– Marklovet är främst en formaliadel. Vi tror vi kommer få det, men det är så klart svårt att sia om de processerna, säger han till Göteborg Direkt.

Enligt Carl Forsström, miljöinspektör vid miljöförvaltningen, kommer hans förvaltning säga nej. Detta eftersom frågan samtidigt prövas av mark- och miljödomstolen. Där anser miljöinspektören att Serneke bör dömas till att antingen ta bort slänterna eller kompensera naturförlusterna.

– Man ska hålla sig på sin fastighet när man bygger. Men innan domstolen är klara bör inte stadsbyggnadskontoret ta något beslut, säger han till tidningen.

Samtidigt som marklovsfrågan utreder en åklagare också om dumpningen innebär att Serneke gjort sig skyldig till otillåten miljöverksamhet och/eller egenmäktigt förfarande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078