23948sdkhjf

Skogsstad ska rädda Kina från luftföroreningar

Arkitekten Stefano Boeri, som är känd för sina skyskrapor täckta av grönska, hoppas med sin design kunna skapa nya gröna bosättningar i ett land plågat av stora luftföroreningar.
Nu planeras de två första ”skogs-tornen” i kinesiska Nanjing. Det kinesiska distriktet Nanjing har kämpat hårt med tät smog och luftföroreningar. Ambitionen med de nya tornen är att producera 60 kilo rent syre varje dag – och samtidigt suga upp 25 ton koldioxid ur luften varje år, enligt SVT Nyheter.
1.100 träd av 23 olika arter som trängs längs balkonger och väggar ska tillsammans med 2.500 plantor och buskar göra det möjligt.

Ett steg i rätt riktning
Arkitekten Stefano Boeri säger till The Guardian att det kommer att krävas mer för att lösa miljöproblemen i Kina, men att tornen är en början.

– Det är positivt eftersom närvaron av så många växter, träd och buskar bidrar till att rena luften, suga upp koldioxid och producera syre. Och vad som är så viktigt är att ett såhär stort antal växter också är ett fantastiskt bidrag när det kommer till att suga upp dammet från trafiken, säger han till tidningen.

Grönskande städer
Stefano Boeri har också planer på att skapa hela ”skogs-städer”. Han säger till The Guardian att han redan fått förfrågan om att bygga ett större område med de gröna byggnaderna. Förhoppningen är att Kina ska sin första skogs-stad till 2020.

Stefano Boeri är känd för att ha byggt ”den vertikala skogen” i Milano. Byggnaderna är föregångare till de som nu planeras i Kina och stod färdiga 2014, enligt SVT Nyheter. I en intervju med Mashable berättar Boeri om hur det rent praktiskt går till att ta hand om de gröna hyresgästerna.

– All grönska ägs gemensamt av de boende, och sköts centralt. Vi har ett system som dag för dag, timme för timme, undersöker hur träden växer, hur dräneringen fungerar och kvaliteten på jorden. Två gånger per år kommer trädgårdsmästare och klättrare för att beskära träden.

Hoppas på grön framtid
Tornen i Nanjing väntas stå färdiga under 2018. I framtiden hoppas arkitekten kunna bygga flera mindre städer som skulle kunna fungera som ”en grön vägvisare” för framtidens kinesiska städer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078