23948sdkhjf

Branschskolor kan få testas nästa sommar

Förslaget kan hjälpa byggsektorn att få större tillgång av utbildad arbetskraft.
Förslaget om att starta en försöksverksamhet med branschskolor går vidare i processen – regeringens förslag går nu över till Lagrådet, vilket i sin tur ska leda till en proposition. Genom att på prov starta branschskolor vill man säkra att fler gymnasieelever ska få den yrkesspecifika delen av utbildningen, för att på så sätt förhindra framtida kompetensbrist inom flera områden.

I en utredning från förra året nämndes just branschskolor som en av delarna för att se till att byggsektorn säkerställs en större tillgång av kompetent arbetskraft, något som även Sveriges Byggindustrier ställt sig bakom.

Förslaget innebär att branschskolorna ska kunna erbjuda yrkesutbildningar inom en rad områden, i de fall gymnasieskolorna inte kan erbjuda det på grund av sämre elevunderlag. Genom att samla eleverna på de specifika skolorna ska de kunna läsa yrkesämnena under andra och tredje gymnasieåret.

– De gymnasiala yrkesprogrammen är basen i industrins och välfärdens kompetensförsörjning. Därför är det viktigt att det finns tillgång till utbildning över hela landet, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Om förslaget går igenom ska skolorna etableras från och med 1 juli 2018 och testas under en femårsperiod.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094