23948sdkhjf

Stark start för byggmaterialhandeln

Ökad försäljning under årets första månad.
Byggmaterialhandeln inledde året mycket starkt, visar bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Försäljningen under januari ökade med 13,9 procent mätt på jämförbara enheter och i löpande priser. Den avmattningstrend som branschen uppvisade under slutet av 2016 fick därmed ett abrupt slut.

– En försäljningsutveckling på närmare 14 procent var inte den prognos jag hade för januari, kommenterar Ulf S. Gustafsson, vd för Byggmaterialhandlarna.

Januari i år innehöll dock fler försäljningsdagar än januari i fjol, vilket påverkade byggmaterialhandelns försäljning positivt, konstaterar branschorganisationen. Byggmaterialhandelns rullande 12 månaders tillväxt hoppade upp ett snäpp i och med januaris starka ökning och ligger nu på 5,2 procent.

– Med tanke på ett 2016 där vi såg försäljningstillväxten sjunka under de två sista kvartalen och där december resulterade i en nedgång med 1,2 procent anade vi tuffare tider. Nedgången berodde framförallt på minskad försäljning till konsument medan försäljningen till hantverkare och byggare gick bra, säger Ulf S. Gustafsson och fortsätter:

– Privatkonsumenterna har ju drabbats av både sänkt ROT-avdrag och införandet av amorteringskrav, vilket naturligtvis ger negativa effekter i vår försäljning, så de fantastiska januarisiffrorna bärs upp av branschens proffsförsäljning som i sin tur är en effekt av det kraftigt ökande nybyggandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078