23948sdkhjf

Stor arbetskraftsbrist hindrar ökad produktion

Svensk trä- och möbelindustri växer och företagen har ett mycket stort rekryteringsbehov – men har svårt att hitta personer med rätt utbildning.
En tredjedel av företagen uppger att arbetskraftsbristen är ett hinder för ökad produktion, visar en ny undersökning från Trä- och Möbelföretagen, TMF.

– Situationen är kritisk eftersom antalet elever på de relevanta utbildningarna är historiskt låg. På sikt är företagens konkurrenskraft hotad, säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på TMF.

Undersökningen har gjorts av det oberoende Prognoscentret på uppdrag av TMF och visar på ett stort behov av rekrytering. Företagen efterfrågar både tjänstemän och yrkesarbetare, och under 2017 kommer trä- och möbelindustrin behöva anställa 2 000 personer.

"Viktigt att politiker lyssnar på företagen"
Undersökningen visar en fortsatt trend mot att en allt större del av rekryteringsbehovet utgörs av tjänstemän, framför allt med eftergymnasial teknisk utbildning. För de yrkesarbetare som efterfrågas är gymnasiekompetens avgörande, där det till exempel handlar om utbildningar som Industritekniska programmet och Hantverksprogrammet.
De yrken som efterfrågas är bland annat CNC-operatörer, ytbehandlare och maskinsnickare.

– Det är viktigt att politiker på både nationell och lokal nivå lyssnar på företagen och deras behov och tar fram de utbildningar som dagens arbetsliv kräver, säger Henrik Smedmark.

Rekryteringsbehovet i trä- och möbelindustrin
Rekryteringsbiten är ett område inom trä- och möbelindustrin som kommer att få ett allt större fokus de kommande åren eftersom Sverige står inför de största pensionsavgångarna någonsin.

För yrkesarbetare efterfrågas i första hand gymnasial yrkesutbildning. Många företag har svårt att hitta individer med rätt kompetens, där framförallt erfarenhet av CNC-maskiner lyfts fram.

När det gäller tjänstemän kräver många jobb ingenjörskompetens eller annan eftergymnasial teknisk kompetens. Det har varit den mest eftersökta kompetensen under det senaste året och trenden ser ut att hålla i sig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094